07.04.22 - Leonardo da VinciIgjen våkner vi til usikre værforhold. Regn og sol. Vet liksom ikke hva du skal ta på deg. Så da passer det jo bra med et innendørs og utendørs slottsbesøk. Og slottet vi skal se på i dag heter Chateau du Clos Luce i landsbyen Amboise. Og her lager de ikke rosevin. Dette er et museum fordi det var her Leonardo da Vinci bodde de siste 4 årene av sitt liv. Leonardo ble invitert av kong Frans av Frankrike til å komme og bo her og Leonardo flyttet fra Italia og bosatte seg her. Med på flyttelasset hadde han 3 av sine mest kjente malerier, Mona Lisa, døperen Johannes og Madonna med barnet. Disse maleriene er fremdeles i Frankrike og henger i dag i Louvre i Paris.
Dette er selvfølgelig en kopi. Det er fremdeles påbudt med maske på innendørs mange steder i Frankrike.
Atelieret hans. I hyllen bak står glassene med fargene som han selv blandet.
Leonardo var jo ikke bare kunstner, han var jo oppfinner også. En av oppfinnelsene hans var vannturbinen, det visste vi ikke.
Han oppfant også sykkel og bil - det visste du kanskje ikke ? Og et utall av krigsmaskineri, som tanks f.eks.Til eiendommen var det også et stort hageanlegg. Et av anleggene hans var en selvbærende konstruksjon av en bro. En virkelig versjon av denne broen er bygget over motorveien ved Ås utenfor Oslo.

Det ble lite kjøring i dag - vi dro fra Samur til Bléré som var ca. 100km. Vi hadde egentlig ikke planlagt å dra til Bléré men leste heldigvis en advarsel om at på campingplassen vi hadde tenkt oss til var særdeles bløt og ikke egnet for bobiler for øyeblikket. Og Bléré var et særdeles hyggelig bekjentskap.
Flott tørr camperstop og koselig lite sentrum hvor vi til ære for vår italienske venn fant det passende å kjøpe oss en vedfyrt take-away pizza !

Kommentarer